Nytårsforsæt eller fortsæt hvert nytår

Vi kan ikke løbe fra det

I dagens avis kunne man læse om den nye og første formand i Silkeborg for ”Stafet for Livet”.  Det er en organisation/forening, der samler penge ind til Kræftens Bekæmpelses arbejde. Stafetten afvikles over hele landet – i Silkeborg sker det den 24.-25. maj med afgang fra Busklundskolen.

Formanden 63-årige Jette Dreier har selv været ramt af kræft og hun er erklæret rask og nyder livet som efterlønner med styrketræning tre gange om ugen og traveture i naturen. Hun føler selv, hun har et overskud til at bruge sin energi og sit organisatoriske talent til opgaverne i ”Stafet for Livet.

Vi kender vel alle efterhånden en, som har kræft, har haft kræft eller som har tabt kampen til kræft. Og mine tanker faldt på min veninde Maria. Hendes brystkræft blev bortopereret, hun fik kemo og blev raskmeldt. Lidt efter havde kræften gjort indhugs i hende nakkehvirvler, det var den 22. december og det var i sidste øjeblik, at hun blev opereret. For lidt over et år siden fik hun cancer på den ene lunge, og næsten et år senere med skrap kemo er den væk, men kræften er der permanent, og hun får livsforlængende medicin.

Til trods for at Maria ikke har haft nogen nem opvækst, så har hun formået at gennemføre sin drømmeuddannelse i England som designer. Hun er gift og har to drenge. Selv i dag er hun er faktisk mere aktiv og får mere fra hånden, end mange raske mennesker gør – også selvom det kræver, at hun tager sig en middagslur.

Hun sidder nemlig ikke med hænderne i skødet. Hun bruger sine kreative evner, bager og laver en masse mad.  Hun gør selv rent, passer sin hund og katte. Generelt så bruger hun bare ikke tiden på at sidde og have ondt af sig selv. Hun har en gruppe på Facebook, hvor hun råt for usødet fortæller medlemmerne om, hvordan det er at være uhelbredelig cancer-ramt. Det er ikke på den: ”Hav ondt af mig”-måde – Det er sådan, at du bare kan få et mere eller mindre objektivt indblik i, hvordan kemo, alt det andet medicin, smerter påvirker dagligdagen.

Os, som ikke er ramt af kræft eller har været, kan på ingen måde sætte os ind i, hvordan det er at leve med den skrækkelige sygdom. Vi kan dog støtte op om indsamlinger til Kræftens Bekæmpelse.

Den vigtigste lære er dog, at vi skal få det bedste ud af den tid, vi har her i livet.

Udgivet den 4. februar 2014 – Midtjyllands Avis

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nytårsforsæt eller fortsæt hvert nytår