I dag er det Valentine

Mad på bordet i fællesskabets tegn

Den landsdækkende kampagne “Danmark spiser sammen” som nu afvikles for 3 gang i Danmark, er en genial ide, synes jeg. Dog tænker jeg, at det et stort mål, når det er for at bekæmpe ensomheden. 

Der er 350.000 mennesker i Danmark, som ofte føler sig ensomme. Tallet lyder stort i sig selv, det svarer til omkring ca. 6% af Danmarks befolkning. Så lyder målet lige pludseligt ikke så stort, synes jeg. Stadig synes jeg, det er et stort mål.

Ideen er fremragende, fordi mange danskere forbinder måltiderne med samling og mange gange også det berømte “hygge”.  Et måltid mad er også noget, ingen af os kan undvære.  Det er derfor, idéen er så genial.

Et spørgsmål, projektlederen er blevet givet, er, om det ikke er grænseoverskridende at invitere fremmede mennesker på middag i sit eget hjem? Jeg finder nu, det er endnu mere grænseoverskridende for dem, som er ensomme at skulle opsøge muligheden for at deltage i dette tiltag.

Det har alle dage været nemmere at give end at modtage. Det er svært at bede om hjælp, det ved de fleste, som har været i bekneb i forskellige sammenhænge. Umiddelbart tænker jeg, det nemmeste er at finde frivillige til at melde sig.

Hvordan får vi kontakt med dem, som er ensomme.? 70 organisationer, foreninger og kommuner bakker visionen op, så jeg er ikke i tvivl om, at det er et stort arrangement Folkebevægelsen mod Ensomhed sætter i søen i den kommende uge.

Heldigvis taber foreningen ikke modet, de mener, arrangementet i en høj grad har forebyggelsespotentiale. De ved, det tager længere tid at nå målet. Jeg tænker, der er basis for at indføre en ny tradition. Om end den ikke er religiøs, så er det da næstekærlighed. 

 

Betænksomhed er desværre ikke så udbredt mere, synes jeg. Dog har tiltaget på Marienlund Plejecenter med tilknytning af fast læge snerten af det, selvom det umiddelbart har været med en økonomisk bagtanke.

Det er jo fantastisk at ordningen har nedbragt antallet af forebyggelige indlæggelser blandt borgerne over 65 år med 20% de seneste to år. Sammen med ordningen er der også afsat økonomi til ugentlig undervisningsmodul, så lægerne kan lære personalet at spotte forskellige sygdomme.

Dermed kan man starte behandling op, så man undgår indlæggelser. Det er jo win-win. De ældre kan blive i deres vante omgivelser med de plejere de kender, og vi sparer på sygehus-ressourcerne. 

 

Tapas - Mad på bordet

Tapas – Mad på bordet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I dag er det Valentine