Forbilleder i dagligdagen er sundt

Penge op, penge ned….

Pengeugen med fokus på unge og gæld, får mig lige til at slå på tønden omkring fastelavn. Jeg har en veninde, som skrev, at hun var træt af den drejning væk fra slik og fastelavnsboller, ungernes raslen med bøssen havde taget. Poderne var ikke længere tilfredse med søde sager, der skulle rystes op med tyve kroner per barn. Jeg var mere rundtosset end en mønt i bøtten på hænderne af sådanne nogle unger over den melding.

Nu bestemmer man jo heldigvis selv, hvad man giver til dem, som kommer og tigger ved døren.  Og dog har en mentalitet omkring forventningen til modtagelse af penge, uden at gøre sig bare – lidt mere – end en smule fortjent til meget mere end en daler (to-krone), rusket i min indre blondine naivitet. Det, at ungerne kun vil have penge, ødelægger traditionen. Jeg er en dinosaur, men jeg husker, at jeg som barn sammen med veninder gennemgik ”rovet” af slik, chokoladekiks og mønter. Og vi for eksempel byttede os lidt til yndlingsslikkepinden ved hinanden. Mønterne gik i sparebøssen eller et tilskud til udvidelse fredagsslikposen.

Det jeg vil frem til, er for det første, at jeg ofte oplever, at børn og unge tror, at penge bare er noget mor og far eller andre finder, når der mangler en mønt til det, ungerne bare ikke kan leve foruden… i den uge eller aften. Hvad blev der af ”Du skal yde, før du kan nyde”??? Vi, forældre, giver alt for ofte efter. Jeg er ikke opvokset i overflod. Og da jeg flyttede (alene) til England som 16-årig, lærte jeg på den hårde måde, hvordan jeg skulle få min økonomi til at hænge sammen uden mulighed for at hive nogle håndører eller mad ud af mine forældre.

I forbindelse med pengeugen skifter forskellige bankdirektører kontorstolen ud med 7. klasses kateder. De skal fortælle de unge om ”rigtige” penge. De unge mangler indsigt i selv den mest basale privat økonomi. Det er skræmmende læsning for mig, at unge får hvirvlet sig ind nærmest uløselige gældsspiraler. Unge mellem 18-25 år kender ikke ordsproget: ”Man skal sætte tæring efter næring”!! Det som økonomer kalder budget.

Desværre tror jeg, at dårlig økonomi skyldes en ændring i holdning omkring, hvad der er vigtigt for ens eksistens. Der bliver ikke skævet så meget til: ”Nice to have or need to have”. – Det er faktisk ikke livstruende ikke at have den sidste nye trend indenfor mode eller telefoni.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forbilleder i dagligdagen er sundt